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Topic

Is a settlement conference arbitration or mediation?

Question:

Answer:

"Does a judge, in presiding over a settlement
conference in a pending court case, violate
Canon 5E?"

No.

Canon 5E states "a judge should not act as an
arbitrator or mediator."” The history of the
Canon clearly shows a settlement conference
in a pending court case is not arbitration or
mediation within the meaning of the Canon.

The Kansas Supreme Court historically has
always encouraged settlement of litigation.
The time honored practice of settlement
conferences is an important step toward that
goal.

Gt X Y S5 ek

Robert H. Kaul, Chairman

(2 O ST paioea

John W. Brookéns

2 7 Mlle

Harry G.(_M/i/ller




