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A candidate for the office of District Judge in an elective judicial district
submits the following questions. Both the Candidate and the candidate's
opposition, an incumbent District Judge, have held various public offices and have
made numerous public statements and have publicly taken positions on issues
throughout the years. The questions are as follows:

Question 1:

Answer:

Commentary:

Question 2:

Answer:

In the course of a judicial campaign, may a Candidate reproduce and
distribute previous public statements the Candidate or his
Opposition has previously made?

Yes.

A candidate for judicial office should be extremely careful to comply
with Canon 5A(3) which reads:

"A candidate for a judicial office:

(a) shall maintain the dignity appropriate to judicial office, and
act in a manner consistent with the integrity and independence
of the judiciary, and shall act in a manner that promotes public
confidence in the integrity and impartiality of the judiciary, and
shall encourage members of the candidate's family to adhere to
the same standards of political conduct in support of the
candidate that apply to the candidate.”

In the course of a judicial campaign, in which one or more of the
candidates has held public office, can either candidate make
reference to that candidate's record in public office?

Yes, but see commentary above.
cont'd



Judicial Ethics Advisory Opinion JE-64 cont'd

July 1, 1996
Page 2

Question 3:

Answer:

Question 4:

Answer:

Question 5:

In the course of a judicial campaign, can a candidate make public
reference to endorsements that he or his opponent has received
from individuals or organizations?

Yes.

In the course of a judicial campaign, can a candidate make rhetorical
reference to the kind of judge he will or won't be, or who might or
might not be willing to support him?

No. This is controlled by Canon 5A(3)(d), 95 Kan. Ct. R. Annot. 417,
418, which reads:

"3 A candidate for a judicial office
"(d) shall not

"(i) make pledges or promises of conduct in office other
than the faithful and impartial performance of the
duties of the office;

(ii)  make statements that commit or appear to commit
the candidate with respect to cases, controversies or
issues that are likely to come before the court; ..."

The Commentary to this section, 95 Kan. Ct. R. Annot. 418, is also
helpful. It reads in part:

"Section 5A(3)(d) prohibits a candidate for judicial office from
making statements that appear to commit the candidate regarding
cases, controversies or issues likely to come before the court. As a
corollary, a candidate should emphasize in any public statement the
candidate's duty to uphold the law regardless of his or her personal
views."

If, in the opinion of the Judicial Ethics Advisory Panel, any of the
statements or claims anticipated in questions 1-4 above are
improper under Supreme Court Rule 601A, would those statements
or claims be proper if they are made in response to statements or
claims made by an opponent's supporters?
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Answer:

Yes. But such statements are governed by Section 5A(3)(e), 1995
Kan. Ct. R. Annot. 418, which reads:

"3 A candidate for judicial office

"(e) may respond to personal attacks or attacks on the
candidate's record as long as the response does not
violate Section 5A(3)(d)."
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