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Rule 7.04 

 

OPINION OF APPELLATE COURT 

 

(a) Memorandum or Formal Opinion—Governed by K.S.A. 60-

2106. An opinion of an appellate court, whether signed or per cu-

riam, will be a memorandum opinion or formal opinion as provided 

in K.S.A. 60-2106. Disposition by memorandum, without a pub-

lished formal opinion, does not mean the case is considered unim-

portant. It means the case does not involve a new point of law or is 

otherwise considered as having no value as precedent. 

(b) Determining Whether Opinion Will Be Memorandum or For-

mal. An opinion will be prepared in memorandum form unless it 

meets the requirements in paragraphs (1) and (2). 

(1) Substantive Requirement. To be published as a formal opin-

ion, the opinion must: 

(A) establish a new rule of law or alter or modify an existing 

rule; 

(B) involve a legal issue of continuing public interest; 

(C) criticize or explain existing law; 

(D) apply an established rule of law to a factual situation sig-

nificantly different from that in published opinions of the 

courts of this state; 

(E) resolve an apparent conflict of authority; or 

(F) constitute a significant and nonduplicative contribution to 

legal literature: 

(i) by a historical review of law; or 

(ii) by describing legislative history. 

(2) Procedural Requirement. A formal opinion will be written 

and published in the official reports only if the majority of the 

justices or judges participating in the decision finds that one of 

the standards set out in paragraph (1) is satisfied. The court or 

panel that decides the case must make a tentative decision 

whether or not a formal opinion is required before or at the time 

the case is conferenced.  

(c) Concurring or Dissenting Opinion. A concurring or dissenting 

opinion will be published only if the majority opinion is published. 

(d) Memorandum Opinion Publication. A memorandum opinion will 

be published only if: 

(1) there is a separate concurring or dissenting opinion in the case, 

and the author of the separate opinion requests that it be pub-

lished; or  

(2) the Supreme Court orders publication. 
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(e) Motion Requesting Publication. A party or other interested person 

that believes an opinion of either the Supreme Court or Court of Ap-

peals that is not designated by the court for publication meets the 

requirement for publication in subsection (b)(1) or otherwise has 

substantial precedential value may file a motion in the Supreme 

Court asking that it be published. The motion must: 

(1) state the grounds for the belief that the opinion should be pub-

lished; 

(2) be accompanied by a copy of the opinion; and  

(3) comply with Rule 5.01, including service on all parties to the 

appeal. 

(f) Opinion Modified on Rehearing. An opinion that is superseded by 

an opinion on rehearing will not be published. An opinion that is 

modified on rehearing will be published as modified if it otherwise 

meets the standards of this rule. 

(g) Unpublished Memorandum Opinion. 

(1) A memorandum opinion, unless required by subsection (d) to 

be published, must be marked: “Not Designated for Publica-

tion.” 

(2)  An unpublished memorandum opinion: 

(A) is not binding precedent, except under the doctrines of law 

of the case, res judicata, and collateral estoppel; 

(B) is not favored for citation and may be cited only if the opin-

ion: 

(i) has persuasive value with respect to a material issue not 

addressed in a published opinion of a Kansas appellate 

court; and  

(ii) would assist the court in disposition of the issue; and 

(C) must be attached to any document, pleading, or brief that 

cites the opinion. 

[History: Am. effective May 30, 1980; Am. effective February 7, 2003; 

Am. (c) effective June 24, 2004; Restyled rule and amended effective 

July 1, 2012.] 

 


